onsdag 16 november 2011

When life hands you pumkins; make soup!

I helgen gjorde M en väldigt god pumpasoppa till mig. Jag har stulit hans receptbok och tänkte dela med mig av receptet som en övning i översättning från österrikiska till svenska.

400g pumpa (Hookaido, den orangea på bilden)
200g morötter
1 gul lök
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong (vi använder inte kub utan en som man köper i glasburk, utan konstiga tillsatser. Jag tycker att detta många gånger gör soppan)
1.5 dl grädde (skippades och blev god ändå)
1.5 dl vitvin (skippas inte!)
Ingefärarot
Salt, Peppar, Curry

Skär pumpan i bitar och skär bort skalet. Skär de skalade morötterna i bitar. Hacka lök.
Bryn lök i smör, tillsätt pumpa och morötter. Efter ett par minuter tillsätts vinet (se till att alkoholen har tid att kokas bort). Riv en liten bit ingefära, blanda med curry och tillsätt. Tillsätt buljongen, salt och peppar. Koka i 20-30 minuter.

När ingredienserna har kokats mjuka, mixa med mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Om soppan skulle vara för trögflytande späd med lite vatten. Häll på hälften av grädden. Vispa resten av grädden till ett skum. Dekorera med gräddskum och pumpafröolja (om ni hittar, annars köp nästa gång ni är i Österrike. I Steiermark trakten, runt Graz, finns väldigt fin om ni har vägarna förbi)

2 kommentarer:

  1. Fredrik bråkar med sin dator just nu och hälsar RELEASE = DESTROY.

    Men jag hälsar bara hejhej! - Och ses vi i jul?

    Kram,
    Karin

    SvaraRadera
  2. Hälsa Fredrik att det är bättre att RELEASE först för att undvika att DESTROY datorn :) Självklart ses vi till Jul!! Kram

    SvaraRadera